קרינה רדיואקטיבית מותרת
האדם נחשף לסוגים שונים של קרינה רדיואקטיבית מדי יום ביומו, מאחר ומדובר בקרינה שקיימת גם בחומרים טבעיים וגם מחומרים שונים אשר מרכיבים מגוון חפצים המשמשים אותנו באופן תדיר. לפי מחקרים שונים, נראה שאדם סופג כ- 0.25 מילי-זיוורט של קרינה בממוצע מדי שנה.
מהי כמות הקרינה שאליה ניתן להיחשף?
לפי מה שקבעה הוועדה האמריקנית לתקנות גרעיניות (או בקיצור ה- AEC), יש להימנע מרמת חשיפה הגבוהה יותר מ- 1 מילי-זיוורט מדי שנה. כמו כן, היא אוסרת על העסקה בקרבת מקור הפולט 50 מילי-זיוורט קרינה לשנה. רמת 100 מילי-זיוורט היא רמת הסף שחשיפה לרמה גבוהה יותר, עלול לגרום לגידולים סרטניים.
עם זאת, בכל אשר הנוגע לטיפול רפואי, הסטנדרטיים הם שונים ונתונים להחלטת הצוות הרפואי שמטפל בפציינט. למשל, אם בצילום רנטגן רמת החשיפה עומדת על 0.1 מילי-זיוורט, בסקירת CT בודדה ייתכן והמטופל ייחשף לקרינה גבוהה יותר מכמות הקרינה המומלצת על ידי ה- AEC.
חשיפה לקרינה בעוצמה של 3,000 מילי-זיוורט ומעלה, גורמת למחלת קרינה. אף על פי שמדובר על עניין נדיר יחסית, הוא עלול לקרות כתוצאה של מיגון לקוי, דליפת חומרים רדיואקטיביים וכדומה. תסמיני המחלה גורמים לשלל תסמינים כגון: בחילות, דיזנטריה, איבוד תיאבון, עייפות, חום, התקפי תרדמת, ובהמשך גם לפגיעות בעור, סרטן ואף מוות.
הקשר בין משך ועוצמת החשיפה וכמות הקרינה
מלבד רמת החשיפה, כאשר מדברים על פגיעה מקרינה רדיואקטיבית, חשוב לשים לב גם לפרמטרים שונים, כגון: כמות הקרינה ומשך הזמן אשר נחשפים אליו. את הכמות נהוג למדוד ביחידות גריי (Gy).
כאשר הכמות עולה על 1 Gy, קיים חשש אמיתי לפגיעה. כמות העולה על 10 Gy, עלולה להיות קטלנית. בעוד שכמות נמוכה קרינה נמוכה עלולה לגרום לסימפטומים שהזכרנו לעיל באופן הדרגתי לאורך ימים, שבועות, חודשים ושנים, כמות גבוהה יותר עלולה לגבות קורבנות באופן מיידי (או כמעט מיידי).
על מנת להתגונן מפני קרינה ניתן להשתמש באמצעי מיגון מעופרת, כמו אלה שאנו מייצרים. המומחים של א.א. מפה מתכות בע"מ ישמחו לעמוד לשירותכם ולהעניק לכם ייעוץ מקצועי ולהעניק לכם הצעת מחיר.